Oboseala

OBOSEALA

 

       

            Si tu ai parte de oboseala fara sa faci foarte multe lucruri?

 

          Oboseala poate sa fie o problema mare daca nu este remediata. Te regasesti des intrebandu-te de ce esti asa obosit chiar daca nu ai facut mare lucru? Daca e asa, sa stii ca nu esti singurul. Sa stii ca un procent foarte mare din populatia lumii ajunge sa isi puna aceleasi intrebari.

          De cele mai multe ori, individul incepe sa caute cauze ale oboselii. Si de cele mai multe ori, gaseste destule. Dar in ciuda acestui fapt, oboseaa persista, iar noi continuam sa ne regasim, poate chiar si dimineata, incetitini de oboseala

 

            Oboseala – cauzele aparente

 

          Cautand pe internet, sau in carti, gasim raspunsuri pentru oboseala pe care o avem de acest gen : Este de la stres. Esti prea stresat. Muncesti prea mult. Nu te odihnesti destul. Nu bei destula apa. Nu mananci destul de bine si de sanatos.

          Pentru aceste cauze, rezolvarea este destul de simpla, poate cu exceptia stresului. In orice caz, rezolvarea va suna geva de genul: ‘Apreciaza mai mult lucrurile din viata ta, Ia mai multe pauze’.  ‘Nu mai munci atata’. ‘Dormi mai mult’. ‘Regleaza-ti programul de somn’. ‘Bea cel putin 2 litri de apa pe zi’. ‘Mananca sanatos’. ‘Mananca mai multe legume si fructe’.

          Si intr-adevar, in unele cazuri aceste solutii vor functiona.

Dar de cele mai multe ori, problema se afla undeva mai adanc in interiorul nostru, si sunt sanse mari sa nu fie una fizica.

 

            Cum sa aflii adevaratele cauze ale oboselii

 

          Pentru a gasi aceste cauze din spatele celor aparente, sau care sunt ascunse in adancul nostru, in inconstientul nostru trebuie sa cautam intr-o biblioteca magica si mistica, pe care multi nu reusesc sa o gaseasca, poate in intreaga lor viata.

          Aceasta biblioteca magica si mistica este chiar propria persoana. Tot ce avem de facut este sa incepem sa patrundem in interiorul nostru, si sa cautam raspunsuri la anumite intrebari. Intrebarile nu sunt complet intuitive, dar odata ce intelegi cum functioneaza lucrurile, va fi foarte usor sa stii ce intrebari sa iti pui.

 

Intrebari importante

 

Aici iti voi oferi cateva exemple de intrebari foarte importante, mai ales in caz de oboseala, fie ea oboseala cronica, sau doar putin mai accentuata decat ar trebui sa fie:

Sunt eu mulțumit/ă de viața mea?

Fac ceea ce îmi place?

Ceeea ce mă motivează?

Și de ce nu mă simt motivat?

Ce nu îmi place?

De ce/cine/care aspect din viața mea încerc să fug?

Care sunt dificultățile cu care mă confrunt, situațiile fără rezolvare care îmi consumă energia?

Ce vreau cu adevărat?

Ce situație din viața mea mă face să mă simt neputincios/neputincioasă?

Care sunt gândurile care mă frământă, care îmi consumă energia?

Am avut o copilărie dificilă care m-a stors de energie?

Eforturile de a-mi înțelege părinții mi-au consumat întreaga energie, lăsându-mă fără un țel?

Mă iubesc oare?

Care sunt fricile și neliniștile, suferințele, rănile mele interioare despre care nu vorbesc niciodată dar care mă storc de energie?

Am o idee clară asupra viitorului meu sau numai gândul la ziua de mâine mă umple de teamă, tristețe și neliniște?

Mă simt disperat în legătură cu o situație din viața mea?

Mă simt incompetent? Singur? Neapreciat?

Trebuie să depun eforturi mari pentru a realiza ceva, pentru a avansa, pentru a fi recunoscut?

Mă simt gol, neiubit, abătut? De ce? Când? În ce situații?

 

            Mentalitatea impotriva oboselii

 

            In primul si in primul rand, trebuie sa ne relaxam. Cel mai probabil toti oamenii care se regasesc in aceasta problema a oboselii sunt destul de rigizi si au nevoie sa isi ia putin timp sa se relaxeze. Acest ragaz de relaxare este necesar pentru a putea medita asupra motivelor oboselii mult prea mari pe care continuam sa o avem.

            In acest timp putem sa aflam de biblioteca magica si mistica care suntem noi, si putem sa invatam cum sa o navigam, si, in cele din urma, putem sa invatam cum si ce intrebari sa punem pentru a ajunge la raspunsurile relevante care vor reprezenta solutia oboselii, si a multor altor probleme de care ne lovim in viata.

          In cel de al doilea rand trebuie sa incepem sa vedem mai mult viata ca pe un joc, ca pe ceva minunat care ne-a fost daruit, si nicidecum ca pe un concurs in care trebuie sa muncim pana nu ne mai putem misca.

 

Alegerea pe care o facem toti

 

          Trebuie sa realizam ca fiecare dintre noi are doua optiuni mari in viata, si aceasta alegere este facuta automat sau constient, in fiecare clipa pe care o traim, de cand ne-am nascut, pana cand vom muri. Aceste doua optiuni  sunt urmatoarele: Sa ma bucur de viata. Sau sa ma concentrez doar pe probleme, in asa fel incat, oriunde ma voi uita voi vedea doar lucruri negative si probleme. Indiferent de ceea ce ai ales pana acum, e necesar sa incepi sa alegi sa te bucuri de viata.

          In cel de al treilea rand, trebuie sa realizam ca problemele de care dam nu sunt altceva decat provocari, care, odata ce am trecut peste ele, ne vor oferi lectii, lectii pe care le avem de invatat de-a lungul vietii. In loc sa devenim iritati din cauza lor, ar trebui sa fim bucurosi ca avem o noua oportunitate de a invata inca ceva din si despre misterul Vietii.

 

          Sunt multe alte informatii care ne pot ajuta sa ne imbunatatim mentalitatea generala, si sunt multe alte detalii pe care va trebui sa le revizuim, dar pentru un prim pas spre a rezolva oboseala pe care o resimtim prea des si prea mult, acestea sunt destule.

 

            Un exercitiu pentru a rezolva oboseala si alte probleme

 

            Se poate ca schimbarea mentalitatii sa dureze putin timp. Pentru unii va dura, iar pentru altii nu. In orice caz, este foarte bine sa incepi sa practici cateva exercitii scurte care te vor ajuta sa iti schimbi mentalitatea si atitudinea in una mai buna.

          Un exercitiu pe care il voi mentiona este unul care este deja destul de cunoscut. In cazul in care nu il cunosti, ma bucur ca ai ajuns sa citesti acest articol si sa afli acest exercitiu.

 

Exercitiul Recunostintei

 

          Exercitiul, ca la carte, suna astfel : In fiecare dimineata, chiar dupa ce te-ai trezit, si, deci inainte sa faci orice altceva, incepe sa te gandesti la lucrurile pentru care esti recunoscator ca le ai in viata. Multumeste lui Dumnezeu, sau Universului, sau in Divinitatea in care crezi. Fiecare lucru pentru care esti recunoscator noteaza-l intr-un carnetel. In acel carnetel vei continua sa iti notezi lucrurile in fiecare dimineata. In diminetile din prima saptamana, scrie 5 lucruri, in urmatoarea, 10, iar in cea de dupa 15, si astfel, cresti numarul pana cand ajungi macar la 50 de lucruri intr-o dimineata.

          Exercitiul in sine nu este unul strict. Nu este necesar sa fie dimineata, dar este recomandat. Astfel iti inveti mintea sa isi inceapa ziua concentrandu-se pe cat de frumoasa este viata ta. Iarasi, lucrurile pentru care esti recunoscator poti sa le scrii si pe telefon, sau, daca iti e greu sa nu le scrii, dar este recomandat sa le scrii undeva, deoarece sentimentul de recunostinta va fi amplificat daca le si scrii, pe langa faptul ca te gandesti la ele. Este bine sa scrii cat de multe lucruri poti, dar, daca chiar nu mai stii ce, nu e o problema, incerci urmatoarea zi sa scrii mai multe.

           Elementul cheie a acestui exercitiu este sentimentul de recunostinta pe care este absolut necesar sa il simti. Daca doar iti spui in minte si scrii ca esti recunoscator, dar pe plan emotional tu nu simti asta, exercitiul nu is mai are sensul. Ideea este sa te obisnuiesti sa simti recunostinta, pentru ca prin emotii, atragi lucruri in viata ta. Iar daca simti recunostinta pentru un lucru, acel lucru va deveni mai abundent in viata ta.

Poate o sa iti plac si aceste articole:

DESPRE ENTUZIASM

DESPRE ENTUZIASM

DESPRE ENTUZIASM Acum cativa ani pe o plaja am avut ocazia sa vad, ce inseamna sa te bucuri de viata. Era deja seara,...