Iubirea de sine

Cine esti tu pentru tine insuti?

Esti cel mai bun prieten al tau, care te lauda, te apreciaza si te felicita pentru tot ceea ce faci, sau esti cel mai dur critic din toata viata ta?

In cele mai multe cazuri, vocea interioara ia ultimul rol.
Noi insine ne luam ultimul rol. Ne criticam in continuu si in continuu, si ajungem sa ne consideram inferiori. Chiar daca, in interactionarea cu ceilalti, ne tinem tari si vrem sa parem ca avem cat mai multe virtuti, in interiorul nostru, ne consideram niste ratati si inferiori celorlalti.
Asta este in mare parte vina manipularii mass media, care ne conditioneaza prin toate reclamele sa ne comparam cu altii si sa ajungem la concluzia ca nu stunem destui de buni. Din orice perspectiva. Nu suntem destul de frumosi, nu suntem destul de inteligenti, nu suntem destul de capabili. Si este si normal ca, daca ajungem sa ne comparam cu o imagine a unui om perfect, sa ne vedem defectele si sa le punem in prim plan, fara sa mai fim atenti la calitatile noastre.
Iar prin acest lucru ajungem sa ne facem rau noua insine. Ne vedem inferiori, asa ca actionam ca si cum am fi inferiori, si, normal, primim rezultate inferioare. Este un ciclu vicios. Desi suntem prinsi in acest ciclu, putem scapa. Putem scapa intr-un mod destul de simplu.
Trebuie sa ajungem sa realizam ce persoane minunate suntem, sa ne observam calitatile si sa le punem in evidenta, fara sa devenim orbi in legatura cu defectele, si sa ne iubim pe noi insine.

Cum putem face asta?

Printr-un simplu exercitiu, pe care sa-l facem zilnic, sau cat de des putem.

1. Departeaza-te de tot ceea ce te distrage. Ai nevoie de 5 minute doar. Stinge televizorul, pune telefonul pe silentios si lasa-l in alta camera, opreste calculatorul, inchide geamurile sa nu fii tulburat de zgomotele de afara si stai intr-o camera singur. Fa-o in asa fel incat sa nu te distraga nimic.

Intinde-te pe pat, sau pe jos, sau stai pe scaun. Inchide ochii. Obseva-ti gandurile, fii constient de ele pe cat poti. Aduna-le pe toate, aduna toate gandurile si tot stresul in pieptul tau si da-le afara printr-o respiratie puternica. Fa asta de cateva ori
Apoi respira calm, concentrandu-te pe aceasta respiratie. Inspira adanc, incet, expira adanc, incet…  Inspira, expira, inspira expira.

2. Simte-ti propriul tau corp. Fiecare particica, picioarele, mainile, abdomenul, spatele, pelvisul, umerii, pieptul, fata, capul, degetele de la picioare, bratele, muschii fetei, scalpul.

Ai putea realiza cat de minunat si de frumos poate fi acest corp al tau.
Multumeste-i ca iti este gazda in aceasta lume materiala. Observa-i calitatile, frumusetea, formele, simte-le.
Cat de minunat poate fi acest corp! Si cate functii are pentru a te tine in viata. Miile de procese care au loc in fiecare moment sunt doar pentru ca tu sa fii in viata, sa traiesti.
Digestia, respiratie, circulatia sangelui, pomparea inimii, si inima in sine care pompeaza sange neincetat.
Admira-le si multumeste-ti propriului tau corp pentru tot ce iti ofera.

3. Muta-ti concentrarea pe tine ca si persoana, ca si caracter. Pe sufletul tau.

Observa-ti calitatile. Ai putea realiza cat de minunat poti fi tu ca persoana pentru ca ai aceste calitati. Concentreaza-te pe ele, pe fiecare.
Multumeste-ti tie insuti pentru ca esti o persoana atat de minunata.
Ai putea realiza cat de unic/unica esti in aceasta lume. Sunt atatia oameni pe aceasta planeta, dar tu esti unic in felul tau de a fi.

4. Trimite-ti tie insuti iubire.

Spune cu voce tare :”Ma iubesc si ma accept pe mine insumi.”
Repeta : „Ma iubesc si ma accept pe mine insumi.”
Inca o data :”Ma iubesc si ma accept pe mine insumi.”
Spune-o de cate ori vrei, caci, cu fiecare rostire vei incepe din ce in ce mai mult sa simti ceea ce spui si sa te iubesti din ce in ce mai mult.
Acest exercitiu, simplist fiind, va va ajuta extrem de mult in viata voastra, personala si profesionala, absolut pe toate planurile. Vi-l recomand din tot sufletul. Daca fiecare persoana ar face acest exercitiu, lumea ar fi complet alta, si cu mult mai buna si mai frumoasa.

Poate o sa iti plac si aceste articole: