DESPRE ARHETIPURI

Despre Arhetipuri

 

       Atunci când începem să ne punem întrebări în ceea ce privește rolul și locul nostru, menirea noastră în această existență, foarte potrivit este să începem să ne cunoaștem cu adevărat, să învățăm totul despre noi, să ne împrietenim cu noi înșine, să ne acceptăm și să ne iubim. Și abia apoi să decidem încotro de îndreptăm. Există multe metode pentru a ne cunoaște și există o mulțime de cercetări și experiențe care ne pot ajuta. Una dintre aceste căi, care ne poate arăta cine suntem sau, mai bine spus, care ne poate ajuta să înțelegem de ce acționăm într-un anumit fel, este cunoașterea arhetipului care ne caracterizează.

       Sau identificarea acelui arhetip în care ne regăsim, ori ale cărui caracteristici, trăsături și manifestări sunt predominante în viața noastră, în firea noastră, în ceea ce suntem, exprimăm, experimentăm și manifestăm. Pentru că noi suntem așa cum suntem. Suntem speciali, unici, avem reacții diferite, dorințe și vise diferite, însă, există o serie de trăsături comune, există puncte de congruență în care, vrem, nu vrem, ne identificăm cu semenii noștrii. Asta și pentru că manifestăm același tip de arhetip, sau aparținem aceleiași familii arhetipale.

 

Ce Sunt Arhetipurile?

 

       Psihologul Carl Gustav Jung[1] a folosit conceptul de arhetip în teoria sa despre psihicul uman. El credea că personajele universale mitologice — arhetipurile — rămân în subconstientul colectiv al oamenilor din întreaga lume. Arhetipurile reprezintă motive umane fundamentale ale experienței evoluției noastre; în consecință, acestea evocă emoții profunde. Jung a descris douăsprezece tipuri principale care simbolizează motivațiile primare ale omului. Fiecare tip are propriile sale valori, semnificații și trăsături de personalitate.

       De asemenea, cele douăsprezece tipuri sunt împărțite în câte trei categorii cu câte patru tipuri, în funcție de Ego, Suflet și Sine. Fiecare categorie are o sursă de motivație comună, de exemplu cele din categoria Ego sunt mânate de motivații ce țin de propriul ego. Există și alte persoane, cercetători, psihologi, diverși autori, care vorbesc despre arhetipuri. Este foarte bine să reținem faptul că aceste arhetipuri sunt creații ale minții. Ele nu există aievea, ci sunt mistice. De asemenea, tiparele arhetipale se schimbă, se transformă pentru a se adapta fiecărui individ în parte.

 

Aceleași arhetipuri se pot manifesta diferit

 

       Deși este același tip arhetipal, el se manifestă diferit de la un individ la altul, în funcție de dorințele, nevoile și aspirațiile specifice fiecăruia. Arhetipurile nu pot fi definite însă, pot fi lesne recunoscute odată ce le cunoaștem caracteristicile de bază. Majoritatea oamenilor, dacă nu chiar toți, au mai multe arhetipuri care se împletesc în personalitatea lor; cu toate acestea, un arhetip tinde întotdeauna să domine o personalitate. Poate fi util de știut care sunt arhetipurile prezente în noi înșine și în alții, în special cei dragi, prieteni și colegi de munca, pentru a înțelege mai bine comportamentele și motivațiile acestora.

       În cartea sa, ARHETIPURILE: Cine sunt eu?, Caroline Myss[2] spune că arhetipurile reprezintă cheile puterii noastre personale. Cunoscându-le, ne putem înțelege mai bine. Pe noi și pe cei cu care interacționăm. În orice moment al vieții noastre catalogăm. Ne considerăm pe noi într-un anumit fel, ca având anumite preferințe, dorințe, un anumit fel de a fi care se aseamnă mai mult sau mai puțin cu al altora. Cât despre cei din jurul nostru, încă de la primul contact etichetăm persoana de lângă noi. Nu o facem într-un mod critic sau cu intenția de a judeca ci pur și simplu o plasăm într-o anumită categorie. Ne spunem: „ce calități de lider are acest om”, sau „pare mama perfectă”, sau „ăsta e un visător”, „mi-aș dori un astfel de bărbat puternic în viața mea” și lista poate continua. Ei bine, facem acest lucru conduși fiind de inconștient.

 

De ce este important sa ne conștientizăm arhetipurile

 

       Dar, dacă am face aceste lucruri în mod conștient, având la bază cunoștințe despre arhetipuri, am reuși să îi și cunoaștem pe oameni. Și astfel, să îi înțelegem mai bine, să îi tolerăm și să ne eliberăm noi înșine de prejudecăți. A conștientiza adevărul despre arhetipurile proprii înseamnă a deveni mai responsabil, mai asumat, mai orientat spre propriile nevoi, exterioare și interioare. În zilele în care trăim, noi oamenii devenim tot mai conștienți de propriul sine și suntem tot mai mult înclinați spre explorarea sa. Apelăm la consiliere, terapie, practicăm meditații, ne apropiem din ce în ce mai mult de sfera spirituală. Ne descoperim, exersăm și cultivăm propia intuiție. Și, pentru acest parcurs avem nevoie de diverse instrumente ale conștienței, pentru a ne putea orienta.

 

Se poate trece de la un arhetip la altul

 

       Unul dintre acestea ar putea fi să înțelegem cine suntem și cum funcționăm la nivel arhetipal. Important de reținut este faptul că, pe parcursul vieții, un individ poate trece de la un arhetip la altul. Întâmplările sau evenimentele cu impact semnificativ din viața noastră fac posibile aceste tranziții. Spre exemplu o persoană care aparține arhetipului „Mamă”, în momentul în care copiii vor pleca de acasă, va putea trece cu ușurință la un arhetip de tipul „Sindromul cuibului gol”. Dacă însă, cunoaștem aceste arhetipuri, înțelegem cum se manifestă și, mai ales, ne asumăm această schimbare inevitabilă care se produce în viețile noastre și, în societate, în lume, în general, odată cu evoluția, dealtfel, putem face ca tranziția de la un tip arhetipal la altul să fie una ușoară, plăcută.

       Viața este asemeni unei călătorii arhetipale pe un covor fermecat. Aventurile vieții sunt lecții pentru noi toți. Acestea ne învață despre adevărurile tainice ale existenței și despre locul pe care fiecare dintre noi îl are în planul cosmic. Un individ poate avea un anumit grup de arhetipuri care îi sunt specifice și formează rețeaua sa interioară de influențe. Uneori acestea acționează individual, alteori își combină energiile. Niciun individ nu poate avea un număr infinit de arhetipuri personale fundamentale pentru că psihicul nu ar putea suporta acest lucru.

       Pentru a ne identifica propriile arhetipuri trebuie să ne identificăm poveștile, tiparele, fricile și talentele. Trebuie să clarificăm ce ne este specific, cum ne descriu ceilalți, cum ne comportăm în anumite situații specifice, de ce avem anumite obiceiuri de consum, de ce cumpărăm anumite lucruri, de ce ne îmbrăcăm într-un fel sau altul, de ce evităm să spunem ce gândim… Este ceea ce în ThetaHealing numim auto-observare.

 

Suntem mai mult decât credem

 

       Noi suntem mai mult decât personalitatea, obicieiurile și realizările noastre. Suntem ființe umane infinit de complexe, cu povești, mituri și vise, cu ambiții de propoprții cosmice. Astfel, nu avem timp de irosit. Este absolut necesar să visăm la lucruri mărețe. Să ne folosim arhetipurile. Dacă descoperim că suntem un Artist, începem să creăm. Dacă suntem un Vizionar, ne imaginăm ceva măreț pentru viitor și împreună cu un Antreprenor, punem bazele unei afaceri de succes.

       Energia arhetipală trebuie folosită. Odată descoperită este imperativ ca aceasta să fie utilizată pentru a ne manifesta adevăratul motiv pentru care ne-am născut. Poate că aceste cunoștiințe, identificarea arhetipului predominant, nu ne vor deschide toate drumurile, nu ne vor împlini imediat ce le-am identificat. Dar este un pas foarte important în procesul cunoașterii de sine, un element esențial în puzzle-ul numit propria evoluție personală.

 

       Pentru a putea lucra asupra noastră în vederea eliminării fricilor sau schimbării convingerilor și programelor limitative, așa cum ne învață ThetaHealing este foarte important să ne cunoaștem. Este important să ne observăm și să conștientizăm felul în care ne comportăm, cum reacționăm, care sunt credințele noastre. Și toate acestea fără a ne judeca. Aflând cât mai multe despre noi, putem accepta că suntem ceea ce suntem și este în puterea noastră să valorificăm tot ceea ce avem bun și să schimbăm ceea ce ne dăunează. Fără resentimente ci, pur și simplu, cunoscându-ne și acceptându-ne. Orice aspect al vieții noastre, ne conduce la noi descoperiri. Orice amănunt, orice caracteristică, orice tendință, înclinație, manifestare, orice element nou despre noi, este benefic pentru a ști în ce direcție de îndreptăm. Așadar, armonizând informațiile despre noi înșine, perseverând, orice tehnică alegem pentru a progresa în evoluția personală devine un mod de viață.

 

În continuare, despre arhetipuri

 

       Așa cum, Theta Healing, practicat cu regularitate, integrat în existența noastră, poate deveni un minunat mod de viață. .  . Daca vrei sa descoperi care este arhetipul tau sau daca te regasesti in descrierea anumitor arhetipuri , urmareste aceasta serie de articole, pe site-ul web www.ovidiugrigor.com sau pe pagina mea de facebook https://www.facebook.com/OvidiuAdrianGrigor  .   .        

          .  .  . . [1] (n. 26 iulie 1875, Keswil, cantonul Thurgau, Elveția – d. 6 iunie 1961, Küsnacht, Elveția) a fost medic, psiholog și psihiatru elvețian, fondatorul psihologiei analitice. A făcut studii de medicină generală și psihiatrie la Basel, a fost profesor la Facultatea de Medicină din Zürich și medic-șef la clinica psihiatrică universitară Burgholzli. Este cu precădere interesat de psihoterapia clinică și, concomitent, de cercetarea experimentală și teoretică. Între 1907 și 1912 colaborează intens cu Freud, acesta având o influență decisivă asupra lui Jung. [2]Autoare de cărți și programe de studiu în domeniul conștienței umane, al spiritului și al misticismului, al sănătății și al medicinei energetice. Promotoare a științei intuiției medicale. Cătțile sale sunt bestsell-uri în topul New York Times și au fost traduse în peste 20 de limbi. Caroline a predat în 35 de țări, continuându-și activitatea internaționakă și în prezent.

Poate o sa iti plac si aceste articole: